Kronemeijer,Wilke (1731) – Spoor,Eric (1640) [C35]
Extern Kampen, 17.12.2012

Afgelopen week speelde Tom Draisma, Luc van Dijk en Jacques Huijzer hun partij tegen O&O ( Oefening & Ontspanning) uit Kampen. Kampen kon het 1e team niet compleet krijgen en vroeg of er eventueel een weekje later gespeeld kon worden. Omdat dit niet voor iedereen gunstig uitkwam werd besloten de match te verdelen over twee dagen. Tom, Luc en Jacques deden goed zaken en brachten LSV1 op een 0,5-2,5 voorsprong. Vervolgens kregen we het volgende berichtje van Raymond: Ik heb ook nog een leuke verrassing in petto voor O&O, ik zal namelijk niet zelf plaats nemen aan het eerste bord. Heb iemand bereid gevonden om plaats te nemen in ons team. Denk dat met name Jaq en Tom het erg jammer vinden dat ze vooruit gespeeld hebben als ze weten wie het is. In ieder geval neemt onze winst kans behoorlijk toe, en sta met plezier mijn plaats af. Ik ga uiteraard wel mee naar kampen als supporter en reserve speler. Het gonsde van de wildste namen, tot Ivan Sokolov aan toe. Aangekomen in kampen stond Tony van de Plas al te wachten in de speelruimte, we namen een bakje koffie in de kantine, en wachtte op de overige teamleden. Daar kwamen ze binnenlopen de teamcaptain Raymond van den Bos, die zelf speelde omdat Martin Beenhakker verhinderd was, met Dick Stapersma en de mystery guest Johannes Kossen. Johannes is een gewaardeerd oud LSV lid die door inzet van Raymond weer opnieuw lid geworden is van de club. Van harte welkom!

Nu naar mijn partij, hoe bereid je je, met een drukke baan, voor op een onbekende tegenstander? Tactiek training is altijd nuttig, zeker om je scherp te houden, maar omdat een stelling in een gewone partij, in tegenstelling tot zo een tactische puzzel, geen absolute oplossing kent kun je danig in tijdnood komen. Aldus Dick Stapersma. (zie bericht op de website van LSV: analyse van de eigen partij) Aan openingtrucjes zul je ook niets hebben, je weet per slot van rekening niet welke opening je tegenstander speelt. Ik besloot een paar schaaklessen van Maurice Ashley te bekijken met ChessBase. In deze lessen sprak hij over twee thema’s waar grootmeesters altijd gebruik van maken maar wat minder bekend is bij de mindere goden onder ons, hij noemt ze zelf drawback Chess en aikido Chess. Zeker met drawback Chess is het mogelijk om beter te gaan schaken wanneer je het consequent toepast. Bij drawback Chess gaat het erom dat je, bij iedere zet van je tegenstander, je afvraagt; wat is het nadeel van deze zet? Maurice benadrukt dat bij IEDERE zet die je tegenstander doet hij iets verzwakt, bijvoorbeeld de dekking van een veld of stuk. Daar ontkomt niemand aan, zelfs de wereldkampioen niet. In mijn partij kon ik toevalligerwijs gebruik maken van mijn nieuw verworven kennis over aikido Chess. Bij aikido Chess gaat het erom dat je, net als bij aikido zelf, de aanval niet probeert tegen te houden maar probeert je tegenstander uit balans te brengen. Wanneer je naar de films van aikido specialist Stephen Segal kijkt, zie je dat hij zijn tegenstander laat slaan zonder de klap tegen te houden, opzij stapt, de arm die de klap geeft in dezelfde richting mee trekt, en zo zijn tegenstander uit balans haalt, met vaak een vernietigende tegenaanval als gevolg.

In mijn partij, aan bord zes, kreeg ik geen vernietigende tegenaanval maar hield de partij in evenwicht.
1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Pf3 Le7 4.Lc4 Lh4+ 5.Kf1 d6 6.d4 Lg4 7.Lxf4 Df6 8.Le3 Lxf3 9.Dxf3 Laatste zet uit de theorie.
9…Pc6 10.Pc3 Op dit moment dacht ik, wanneer ik de pion op d4 sla krijgt mijn tegenstander een mooie aanval op mijn koning met loper en dame, dus zocht ik verder naar andere zetten. Na lang prakkiseren, ruil ik de dames af of niet, moest ik denken aan de aikido Chess lessen van Maurice, misschien kan ik hem die aanval gewoon laten spelen want krijg ik ook niet een mooie mat dreiging met mijn dame en loper? Dit voorbeeld dekt niet helemaal de essentie van de aikido Chess les van Maurice, maar de les heeft me wel aangezet om anders te kijken naar een aanval op mijn stelling.
10…Pxd4! 11.Lxd4 Dxd4 12.Dxf7+ Kd8 13.Dxc7+! Dat is een mooie zet, die had ik niet verwacht Leuk om te zien is dat Critter, de nieuwe ster aan de Chess engine hemel, deze zet als beste classificeert. Fritz daarin tegen denkt daar niet over na
13…Kxc7 14.Pb5+ Kc6 15.Pxd4+ Kc5 Omdat Tony hier al op een mooie manier had gewonnen en Dick zijn partij remise had gespeeld konden we deze ronde niet meer verliezen. Met een tussenstand van 0,5-4,0 zou mijn tegenstander naar verwachting doorspelen tot het gaatje. Het zal nog een lange avond worden, dacht ik.
16.Pf3 Kxc4 17.Pxh4 Pf6 18.Td1 Pxe4 19.Pf3 d5 20.Pd2+ Hier bood mijn tegenstander onverwachts remise aan, hij zei nog: deze remise levert jullie de winst op maar ik zie hier geen brood meer in. Ondanks dat er weinig zetten werden gespeeld duurde de partij toch nog ruim twee en een half uur. Raymond wist het zijn tegenstander aan bord twee nog erg lastig te maken maar verloor ver in het eindspel teveel materiaal en gaf op. Toen ik naar huis ging was alleen Johannes nog met zijn partij bezig. Ik had graag willen blijven maar moest de volgende dag weer vroeg op, dat is echt een groot nadeel van schaken op een doordeweekse dag. Naar mijn idee zou het handig zijn wanneer alle schaakclubs op vrijdag zouden spelen. Het voordeel hiervan is dat je niet op de tijd hoeft te letten en achteraf nog een drankje kunt nemen aan de bar! Het zag er voor Johannes lastig uit, hij stond, toen ik naar huis ging, een kwaliteit achter maar had promotie kansen. De volgende dag las ik het bericht dat het hem gelukt was om de partij op remise te houden. Dat leverde LSV 1 een mooie 3-5 overwinning op!
Eric Spoor